Home LRA...

SPECIALE AANDACHT VOOR...
door Rob van der Bijl

de oude achtergrond van Light Rail Atlas, december 2006

De oude achtergrond, in 1998 ontworpen door Lex Koetzier, heeft in december 2006 plaats gemaakt voor een nieuwe versie die is gebaseerd op de Nieuwe Kaart van Nederland volgens NIROV (derde versie 2005). Deze nieuwe achtergrond bevestigt de nadruk die voortaan met Light Rail Atlas wordt gelegd bij de relatie tussen light rail en ruimtelijke ordening. Maar we willen die oude achtergrond niet vergeten.

De stemmige, donkergroene achtergrond uit 1998 geeft goed de betekenis weer die in die begintijd aan light rail uit Frankrijk werd toegekend. Twee Franse projecten zijn weergegeven. Het tramproject van Rouen domineert. Het netwerk van dit in 1994 geopende trambedrijf is prominent afgebeeld. Vanuit het beginpunt Boulingri aan de noordkant van de centrale stad lopen twee lijnen naar het zuiden. Tot aan Saint-Sever gebruiken ze hetzelfde, deels in tunnel onder de binnenstad lopende traject, daarna splitsen ze om respectievelijk door te gaan naar de eindpunten Leon Blum en Jean Zay. Het afgebeelde trammodel en de maquette van perron en reizigers behoort ook toe aan het project van Rouen.
Het aanzicht en de plattegrond aan de bovenzijde van de achtergrondafbeelding geven een zogenaamde 'Eurotram' uit Strasbourg weer. Wellicht vertegenwoordigt Strasbourg het bekendste tramproject uit Frankrijk, dat net als de tram van Rouen in 1994 is geopend.

Mail LRA voor vragen en commentaar.

 

(C) RVDB, Amsterdam 2006

 

HOME...